Vynikajúci recept: pstruh na zelenine

 

Pravdepodobne ste už niekedy počuli odporúčanie jesť ryby najmenej trikrát týždenne. Nie je však ľahké riadiť sa touto radou, najmä ak žijete ďaleko od mora. Nemusíme ale zúfať, pretože aj u nás žijú sladkovodné ryby, ktoré sú vynikajúce. Prinášame vám preto tento recept na pstruha na zelenine, ktorý je ľahkým, zdravým a hlavne vynikajúcim pokrmom.

Prečo je pstruh zdravý?

Pstruh je štíhla, dravá a sladkovodná ryba. Žije v sladkovodných jazerách a v horných častiach tokov, pretože vyžaduje chladnejšiu vodu s vyšším obsahom kyslíka. Často je chovaný aj na rybích farmách. Pstruh je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení. 100 gramov pstruha obsahuje sedem vitamínov z rady B, ktoré uľahčujú trávenie a pomáhajú telu získavať energiu z potravy. Pstruh je tiež bohatý na bielkoviny a jedna porcia vám zaistí 40 % ich denného odporúčaného príjmu.

Pstruha na zelenine ocenia milovníci rýb

Zdravý spôsob prípravy

Zdravé suroviny nemusia nutne znamenať zdravé jedlo. Spôsob prípravy je tiež kľúčom k zdravému životu. Lekársky výskum preukázal, že nezdravá strava, chybná príprava jedla a nekvalitné nádoby sú hlavnými príčinami všetkých najzávažnejších chronických ochorení. Všetky nádoby Zepter zaručujú menej škodlivých tukov, menej kalórií, ale viac vitamínov, viac minerálov a viac bielkovín pri súčasnom zachovaní nutričných a biologických vlastností jedla. Pstruha najlepšie pripravíte v Zepter nádobe QUADRA  Q 1927.

Potrebovať budete nasledujúce suroviny.

Suroviny (na 2 porcie)

  • 1 pstruh, cca 600 g
  • 100 g cukety
  • 50 g húb
  • 2 citróny
  • 1 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • mleté korenie podľa uváženia

 

Príprava jedla:

  • Zeleninu a huby pokrájame.
  • Pstruha nafiletujeme na doske Zepter pomocou noža šéfkuchára.
  • Filety rozkrájame na menšie kúsky.
  • Zeleninu vložíme do studenej panvice Quadra (Z-q1927), nepridávame olej ani vodu.
  • Kúsky pstruha poukladáme kožou smerom dolu na zeleninu. Následne naukladáme ďalšiu vrstvu zeleniny a navrch rozložíme zvyšné kúsky ryby. Na ryby dáme plátky citrónu.
  • Panvicu zakryjeme pokrievkou a dusíme 3 minúty na 160 °C. Následne znížime teplotu na 90 °C a dusíme ešte 10 minút.
  • Hotový pokrm prelejeme olivovým olejom a dochutíme korením.

 

Podávame na porceláne Zepter.

Prajeme dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *