Tekvica – nedocenená zelenina do kuchyne

 

Tekvica obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha vyprázdňovaniu čriev a dokáže potlačiť pocit hladu. Viaže na seba jedovaté látky, čím organizmus prečisťuje, podporuje tiež vylučovanie žlčových kyselín. Jej dužina je bohatá na vitamíny a karotén. Práve jeseň je ideálny čas na to, aby ste si v kuchyni užili aj túto lahôdku. Vyskúšajte podľa našich fotoreceptov výborné a rýchle tipy na ľahkú večeru z tekvice od regionálnej obchodnej riaditeľky Zepter pani Daniely Koníkovej a jej manažmentu z Bratislavy. Jedlá pripravili v nádobách Zepter, ktoré umožňujú varenie bez vody a tukov, takže jedlo je zdravšie, chutnejšie, zachová si prirodzenú chuť, vôňu, výživové a biologické vlastnosti 😊.

Tekvicová polievka

 Suroviny:

1 tekvica, cibuľa, zeleninový vývar, muškátový oriešok, kurkuma a maslo na dochutenie

Postup:

Nakrájame tekvicu (použiť môžeme maslovú tekvicu, hokaidó alebo aj cuketu) a na masle udusíme nakrájanú cibuľku.

Následne k nej pridáme tekvicu, muškátový oriešok, štipku kurkumy a zalejeme zeleninovým vývarom.

Prikryjeme tlakovou pokrievkou Syncro-Clik a varíme 4 minúty.

   

Tekvicu rozmixujeme mixérom Mixsy a ochutíme plátkom masla.

   

Podávame s nasucho opraženými semiačkami (použiť môžeme tekvicové, slnečnicové alebo píniové) a lyžicou tekvicového oleja. Kto má rád, môže na vrch pridať trošku šľahačky alebo kyslej smotany.

 

Dusená tekvica

Suroviny:

1 maslová tekvica alebo hokaidó, cibuľa, soľ

Postup:

Tekvicu nakrájame na menšie kúsky.

Vložíme do nádoby, pridáme 0,2 cl vody a prikryté tlakovou pokrievkou Syncro-Clik dusíme 3 minúty.

Podávať môžeme ako prílohu k mäsu, k rybe namiesto zemiakov, prípadne môžeme tekvicu rozmixovať a podávať s opraženou cibuľkou.

       

Dobrú chuť 😊

2 thoughts on “Tekvica – nedocenená zelenina do kuchyne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *