Recept na štedrovečernú večeru

 

Tradícia ryby na štedrovečernú večeru je v našej kultúre hlboko zakorenená. Pre tých, ktorí túto tradíciu chcú dodržať, ale nie sú fanúšikmi kapra, sme pripravili vynikajúcu variantu grilovaného lososa. Ako prílohu sme vybrali zemiaky a guacamole. Jednoduché recepty na chutné pokrmy sme pre našu Vianočnú ponuku vytvorili pomocou nádob Zepter Masterpiece.

Grilovaného lososa môžete podávať ako hlavné jedlo pri štedrovečernej večeri. Zemiaky s mangoldom a guacamole sa uplatňujú ako dokonalé prílohy, zatiaľ čo zimná listová zelenina so sušenou kľukvou a orechmi dodávajú hostine sviežosť. Celé toto vianočné menu sme pripravili bez pridania vody, oleja alebo iných tukov – a vy to môžete urobiť tiež tak.

Vďaka majstrovskému dizajnu a použitiu najlepšej nehrdzavejúcej ocele 316-L pri výrobe nádob Zepter Masterpiece môžeme suroviny tepelne upravovať bez obáv o to, že sa na nádobu prichytia a že ju znečistia. Varte zemiaky bez vody a grilujte ryby bez oleja – zachovajú si tak najviac živín. Po dokončení tepelnej úpravy ich môžete pokvapkať olivovým olejom alebo inou chutnou prísadou – dodáte im tak ďalšiu chuť a uchováte ich neporušené.

Sviatočné hodovanie môže začať!

Štedrovečerná večera s lososom, zemiakmi a zeleninou

 

Aké suroviny sú potrebné pre prípravu štedrovečernej večere plnej chutí a vôní?

SUROVINY

Na filet z lososa

  • 1 celý filet z lososa (približne 1 kg)
  • 1 limetka
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžička medu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky najemno nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička najemno nasekaného kôpru
  • korenie
  • 50 – 70 ml olivového oleja
  • niekoľko vetvičiek kôpru

Na mangold a zemiaky

  • 3 – 4 zväzky mangoldu
  • 1 kg červených zemiakov
  • 1 cibuľa
  • šťava z polky citróna
  • korenie
  • olivový olej

Šalát zo zemiakov a mangoldu je odľahčenou variantou klasického zemiakového šalátu

Na guacamole

  • 1 malá cibuľa
  • 1 chilli paprička
  • 1 avokádo
  • šťava z polky citróna
  • korenie
  • olivový olej

Guacamole sa skvele hodí k servírovanému lososu a zemiakom

Na šalát

  • 300 g zmesi šalátových listov
  • 1 hrsť sušenej kľukvy (môžete nahradiť brusnicami)
  • hrsť orechov
  • 1 jablko
  • korenie
  • 1 zarovnaná lyžička horčice
  • šťava z polovice citróna
  • olivový olej

Aký je postup pri príprave štedrovečernej večere?

PRÍPRAVA

Losos

  • Ak je to potrebné, vykostite filet z lososa.
  • Položte filet z lososa do grilovacej panvice Zepter Masterpiece Z-V3025Z a položte naň niekoľko koliesok z limetky a vetvičku kôpru.
  • Panvicu prikryte a zahrievajte 20 minút pri 90 °C.
  • Medzitým zmiešajte v malej miske najemno nasekanú petržlenovú vňať, kôpor, cesnak horčicu, med, citrónovú šťavu, korenie a olivový olej.
  • Akonáhle je losos hotový, preneste ho na oválny servírovací tanier Zepter Black & White. Odstráňte z neho kolieska limetky a kôpor a prelejte ho práve pripravenou marinádou.
  • Lososa obložte čerstvými kolieskami limetky a niekoľkými čerstvými vetvičkami kôpru.

Guacamole

  • Suroviny na prípravu guacamole dajte do nádoby mixéra MixSy a nahladko rozmixujte.

Mangold a zemiaky

  • Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte do misy so studenou vodou.
  • Nasekajte cibuľu a mangold nakrájajte na prúžky.
  • Zemiaky osušte poťukávaním a spolu s cibuľou ich dajte do  nádoby Zepter Masterpiece Z-1620. Indukčnú platničku rozohrejte na 90 °C a zemiaky na nej zahrievajte pod pokrievkou zhruba 15 minút.
  • Po 15 minútach nádobu odokryte.
  • Do nádoby Zepter Masterpiece Z-S20 dajte mangold a potom ju postavte na nádobu so zemiakmi – využijete tak systém Zepter Masterpiece pre varenie v pare.
  • Zvýšte teplotu na 120 °C a suroviny zahrievajte 5 minút, potom indukčnú platničku vypnite a súpravu na nej ponechajte ešte 5 minút.
  • Zemiaky a mangold dajte do servírovacej misy Zepter Black and White, premiešajte a ochuťte citrónovou šťavou, korením a olivovým olejom.

Štedrovečerná večera s lososom je vynikajúca rybia varianta

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *